fbpx

Mozgásszervi betegségek

Mozgásszervi betegségek_1
  Reggel nehéz felkelni az ágyból, fáj a térde és/vagy a dereka, illetve merevek az ízületei? Némi “bejáródás” után feltehetőleg csökken a fájdalom, amit majd felerősít a nap folyamán okozott terhelés. A mozgásszervi betegségek sokféle kórképet rejthetnek. Legáltalánosabb mégis, amikor a leépülési folyamatok vannak túlsúlyban. A porcképződés folyamata már 30 éves kor után lassulni kezd. Fontos tudni, hogy a porcnak nincs közvetlen vérellátása, de szüksége van oxigénre és táplálékra. Mindezzel az ízületi folyadék fogja ellátni és a keletkezett salakanyagok is elvezetődnek ezáltal.

Macskanyújtózás és társai – a rugalmas ízületekért

   A megfelelő mozgás szilárd szerkezetet biztosít az ízületnek és elősegíti az ízületi folyadék bejutását a porcba. Az ízületek létfeltétele a mozgás, gondoljunk a könyök, a csukló és a térd ízületre… Könnyű torna – macskanyújtózás… – hatására reggelente rugalmassá válnak az ízületek. A napközbeni séta a friss levegőn és a puha talajon kíméli az ízületeket és erősíti az izomzatot és az ereket. Továbbá ajánlottak olyan testmozgások, melyek egyformán terhelik az ízületeket. A rendszeres testmozgás nem csak a testi, hanem a lelki egészséget is szolgálja. Azonfelül fokozza az állóképességet, javítja a teljesítőképességet és hozzájárul az ideális testsúly megőrzéséhez. Ajánlott a könnyedebb mozgásformákat választani – gyaloglás, gyaloglás súlyzókkal, kifulladás tréning, úszás és kerékpározás… Heti 3 x 30 perc mozgással a test hosszú távon fitten tartható. Fontos, hogy az ember mozgás közben jól érezze magát, tartsa szemmel előtt a célt – rugalmas ízületek, laza izmok és üde bőr…

Fájdalmas porckopás

  A porc kopásakor a porc felszíne egyenetlenné válik. A porcok ilyenkor elvékonyodhatnak vagy hiányozhatnak, ekkor már az ízületek mozgása sem lesz megfelelő. Az izmok is elsorvadhatnak. Ha gyulladás is fellép az ízületben akkor fájdalom, duzzanat, melegség és folyadék felhalmozódás észlelhető az érintett részen. A térdízületi panaszok a túlsúly esetén még fokozottabban jelentkeznek. A túlsúlytól, ha sikerül megszabadulni nem csak a fájdalom csökken, hanem a fizikai korlátozottság is mérséklődik. A porcok ásványi anyag tartalma nagymértékben csökken, amikor a túl sok fehérjével terhelt szervezetben a savas végtermékeket kell semlegesíteni. Megemlítendő még a húgysav, ami kristály formában kicsapódik az ízületben, mely igen heves fájdalommal jár. Ekkor étrendi változtatások javasoltak a húsok és a zsíros sajtok mellőzése. A gyümölcsök és a zöldségek arányának növelése, illetve a kellő mennyiségű víz fogyasztása. Böjtölés során pedig meg lehet szabadulni a felesleges fehérjéktől és egyéb anyagcsere végtermékektől…

Általános gyulladáscsökkentés – kurkumával és gyömbérrel

  Általános gyulladáscsökkentő hatással bír a kurkuma és a gyömbér. A gyömbér mérsékli a fájdalmat, csökkenti az ízületi duzzanatot. A kurkuma blokkolja a gyulladáskeltő fehérjéket. Tehető húslevesbe, rizses és krumplis… ételekbe.
  • Kurkuma – a gyömbérfélék családjába tartozó Ázsiából származó fűszer- és gyógynövény. Fő hatóanyaga a kurkumin, ez egy sárga festékanyag, mely gyulladáscsökkentő hatása révén képes enyhíteni a krónikus ízületi és reumás panaszok okozta fájdalmakat. Emellett növeli a szervezetben lévő glutation szintet, – ami erős antioxidáns – így a test megszabadul a károsító szabadgyököktől.
  • Gyömbér – a távol-keleti népek fűszere a legjobb természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szer. Olajos kivonata, mint bedörzsölőszer enyhíti az izom és ízületi fájdalmakat. A régi magyar szakácskönyvekben gyakran felbukkantak gyömbérrel készült ételek, majd később eltűntek a recepttárból. Pedig érdemes beépíteni az étkezésbe, mert számos betegség megelőzhető általa. Egy ízletes-melengető gyömbéres tea főleg hűvösebb napokon csodaszer a testnek.
Mozgásszervi betegségek_2
Hívjon bátran,
a 06 (30) 900 58 18
minden nap 16 - 18 óráig
jelenleg alapdíjas elérhetőségemen.

Ügyfélszolgálat
+36 30 211 85 44|

Tárhelyszolgáltató
TeraHost Kft.|2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.|
+36 30 690 9394||teratarhely.hu

Képek
www.pixabay.com |szabad felhasználású képek lelőhelye

© Szemjoga.hu, jogtulajdonos: Bozó Ibolya Hajnal életviteli tanácsadó, tréner és kozmetikus.
Minden jog fenntartva. 2019.

error: A tartalom védelem alatt áll!