fbpx

Vérkeringési zavarok

  Általános keringési zavarokat okozhatnak a szív betegségei. A helyi keringési problémák leggyakoribb okai az érelmeszesedés, a vénák falának gyengülése… Az erőtlen keringés kialakulhat cukorbetegség, elhízás miatt is. Léteznek csak bőrtünetekkel járó helyi keringési rendellenességek. Ilyen az arc kipirulása, vagy a bőr szederjessége. A vérkeringési zavarok leggyakoribb tünetei – hideg végtagok, láb duzzanat, zsibbadás és az izmok fáradékonysága… Veszélyben a láb, mely az izmok erőteljes használata miatt igényli az oxigén ellátást!

Véráramlás akadályozói

  • Az érelmeszesedés – amennyiben a test savakkal terhelt, akkor a bázikus elemek kivonódnak az artériákból a savak semlegesítésére. Az érben a hiányzó részt koleszterinnel pótolja a szervezet. Továbbá a szervetlen sók és egyéb zsírrészecskék lerakódása is akadályozza a vér szabad áramlását. Mindez szűkíti vagy súlyosabb esetben elzárhatja az ereket. Vérrögök, ha keletkeznek helyben élelzáródást, azaz „trombózist” okozhatnak, főleg az alsó végtagokon. Amennyiben leszakadnak, tovasodródnak és megrekednek, távolabb az érben embólia alakulhat ki.
  • A vörösvértestek rugalmasságának csökkenése – a savterhelés miatt merevvé válnak, így nem tudnak áthatolni a jóval kisebb hajszálereken, így a sejtek oxigén és tápanyag hiányban szenvednek. A salakanyagok kiválasztása és elszállítása akadályozott lesz. Súlyos esetben a szervek elégtelen működése és elhalása is bekövetkezhet, például lábszárfekély. 
    A „jó színben” lenni kinézet részben a vörösvértesteknek köszönhető. Vérszegénység esetén nincs elegendő vörösvértest, vagy a vértestekben lévő hemoglobin mennyisége túl kevés, ekkor kevesebb oxigént szállít a vér. Legjellemzőbb tünetei – sápadtság, erőtlenség és fejfájás. Húsételekből úgy, mint a marhahús és a sertéshús jobban felszívódik a vas, mint a növényekből. A hemoglobin alkotó eleme a vas. A vas felszívódását akadályozhatják túlzott kávé és tea fogyasztás, egyes növényi rostok. Mindezt jó ha figyelembe veszik, akik felszívódási zavarokkal küzdenek.

2 tipp az erek tisztítására, a vérkeringési zavarok megelőzésére

  • Gondoskodjon a közel 100.000 km hosszú érhálózat épségéről! A véráramlást fokozó és a salakanyag kiválasztást elősegítő légzéstechnikák, melyek alaposan kitisztítják és felfrissítik a test rejtett zugait is. A gyenge légzés esetén savakkal lesz terhelt a test, mert nincs elegendő oxigén az elégetésükhöz. A szövetekben fellépő oxigénhiány miatt még több sav keletkezik a testben. Az intenzív kilégzés nagy segítség ilyenkor.
  • A táplálkozási szokásokon változtatni egy kis lépés, de a vérkeringési zavarok megelőzésére nagy hatással van. Áttérni a napi bőséges bázikus hatású élelmiszerek fogyasztására, – tökfélék, burgonya és túró… – illetve ezzel egyidejűleg mérsékelni, vagy elhagyni a savképző ételeket és italokat.

Hajdina az “ősi gyógyszer”

  A vérképzőszervi és a vérkeringési zavarok megelőzésére és állapotjavításra használható a hajdina – érdemes vele megismerkedni! Rendkívül nagy a táplálkozás-élettani értéke. Közép-Ázsiából származik szláv, orosz… népek étrendjének szerves része, nyugaton mostanában kezdik felfedezni. Több neve ismert – pohánka, tatárka és pogány gabona…, de nem gabona, hanem keserűfű féle a rebarbara és a sóska rokona, háromszög formájú magvait fogyasztjuk. Fellelhetők benne a B-vitaminok, a P-vitamin, a folsav, a vas, a kovasav, a triptofán, a fehérje és a rost… P-vitamin tartalmánál fogva vérkeringés serkentő és érerősítő. Továbbá vérrög képződését gátoló, emésztés javító, vércukor csökkentő, kötőszövet-, bőr-, haj- és köröm erősítő, a daganatok előfordulását csökkenti és a sugárterápia hatásait ellensúlyozza.

  Tápláló ételek készíthetők belőle. Felhasználási módokkal, mennyiségekkel lehet variálni. Szószok és mártások kiváló sűrítő anyaga liszt formában. Kevés mennyiség belecsenhető az ételbe anélkül, hogy kitűnne karakteres íze.

  Felhasználása sokrétű – kása, köret, rakottas, pörkölt, palacsinta és leves… – egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételek, mint például a zelleres sárgarépás hajdina. Nem csak a vegetáriánusok, hanem a húskedvelők is szeretni fogják! A hajdina szénhidrátjai lassan szívódnak fel, így a jóllakottság érzése is tovább megmarad. Kiváló élelmezési és gyógyászati tulajdonságai miatt a vérkeringési zavarok megelőzésének a legjobb “gyógyszere”.

Vérkeringési zavarok
Hívjon bátran,
a 06 (30) 900 58 18
minden nap 16 - 18 óráig
jelenleg alapdíjas elérhetőségemen.

Ügyfélszolgálat
+36 30 211 85 44|

Tárhelyszolgáltató
TeraHost Kft.|2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.|
+36 30 690 9394||teratarhely.hu

Képek
www.pixabay.com |szabad felhasználású képek lelőhelye

© Szemjoga.hu, jogtulajdonos: Bozó Ibolya Hajnal életviteli tanácsadó, tréner és kozmetikus.
Minden jog fenntartva. 2019.

error: A tartalom védelem alatt áll!