fbpx

Száraz bőr

  Bőrviszketés, húzódás és kipirosodás a száraz bőr leggyakoribb tünetei. Előfordulhat az arcon vagy a test egyéb részein, kéz és láb… A bőr állapota kihat a közérzetre és tükrözi az általános egészséget. A száraz bőr betegségekre is felhívja a figyelmet! Úgy mint a cukorbetegség, a pikkelysömör és a pajzsmirigy csökkent működése… Továbbá jelezhet B-vitamin hiányt, gombás fertőzést és az alacsony ösztrogénszintet. A bőrfelszín fokozatosan veszít víztartalmából az életkor növekedésével. A száraz bőr, ha csupán életkori sajátosság, máris segítség lehet egy pohár víz.

1-2 pohár víz és jó bőrben lenni

  Akkor iszik sok ember, ha szomjas – ez már pedig a vízhiány jele – ekkor romolhat a közérzet és csökkenhet a teljesítőképesség… A víz fenntartja a vérkeringést és a test hőmérsékletét, mint szállítóközeg tápanyagokat juttat a sejtekhez ugyanakkor a bomlástermékeket is elszállítja. A rendszeres és az elegendő folyadékbevitel és a többször kevesebb mennyiségű víz ivása ajánlott. Magas ásványi anyag tartalmú vizek fogyasztása kerülendő! Egyszeri nagy mennyiség bevitele a szervezet só-víz háztartását felboríthatja. A vízhiány esetén először az izmokból vonódik ki a víz, mindezt jelzi a szervezet izomgörcs formájában. A vízhiányos bőr nem csak száraz bőrnél, hanem normál és zsíros bőrnél is kialakulhat. A felszíni vízhiány a hámrétegben, a mélységi vízhiány pedig az irhában és a bőraljában jön létre.

  Normál esetben a szaruréteg víztartalma a test víztartalmának 10-20 %-a. Az itt lévő nedvesség a mélyebb rétegekből származik, vagy a verejték kiválasztás során keletkezik. A bőr természetes hidratáló faktorai, ilyen az urea, ami a faggyúból származik, segít megtartani a vizet, ha ez nem lenne a víz elpárologna a bőr felszínéről. A mélyebb hidratálás a hialuronsavnak köszönhető. Ez egy nagy vízmegkötő képességű szénhidrátféleség. A bőrben található legfőképp C- vitamin jelenlétében tud kielégítően termelődni. Az életkor növekedésével csökken a mennyisége.

Víz- és zsírhiány a bőrben

  A száraz bőrnek a zsírtartalma is csökkenhet. Súlyos esetben érdes tapintású a bőrfelület, apró hámlások, repedések, vérzések és gyulladások látszanak rajta. A víz és a zsír egyensúlyának felborulását okozhatják a környezeti hatások közül a napsugárzás és a szeles idő. Továbbá a gyógyszerek, melyek hatnak a vízkiválasztásra, hosszas fürdőzés, a kemény vizek és az irritáló anyagok a szappanokban és a tusfürdőkben… Száraz bőr esetén hamarabb és gyakrabban alakul ki bőrsorvadás.

  Amennyiben a bőr hidro-lipid (víz-zsír) rétege sérül a nedvesség eltűnik a bőrből. A száraz bőr kezelésére – táplálás és regenerálás – bejuttatott krémek hatóanyagait hiányosan vagy egyáltalán nem zárja magába a bőr. A hidratálás után ha ismét húzódni kezd a bőr, azt jelzi, hogy a védő réteg sérült.

  Az otthoni bőrápolás során elengedhetetlen egyes jól felszívódó növényi olajok – sheavaj, mandula- és szőlőmag olaj, használata fürdés után a bőrbe masszírozva vagy pakolásként alkalmazva.

  Szárazbőr kezelése belsőleg

  • Ami szárítja a bőrt lehetőleg kiiktatni a használatból pl.: szolárium, napozás és túl forró fürdő…
  • Megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele a szervezetbe – víz, teák, levesek és gyümölcslevek…
  • Só bevitel csökkentése! A felesleges só mennyiséget elraktározza a bőr, így legfőbb ellensége annak! Főzéskor használjon adalékanyag mentes tiszta sót. Ha sok sót használ fokozatosan próbálja csökkenteni a felhasznált mennyiséget. Így nem lesz nehéz leszokni a túlzottan sós íz élvezetéről.
  Száraz bőr

  Nagyon fontos a száraz bőr megfelelő ápolása, hidratálása  A bőr az egyik legfontosabb szervünk. Kinézetünk, érzékelésünk, hőérzékünk és a fertőzésekkel szembeni védelmünk is tőle függ. Azonban az érdes, feszülő, hámló, viszkető vagy fájdalmas száraz arcbőr nem képes megfelelően működni - ilyen esetben a bőr kevésbé érzékeny a tapintásra, valamint megnő a napsugárzás által okozott károk és a korai öregedés kockázata is, ezen felül a fertőzéseknek is jobban ki vagyunk téve. Van hatékony megoldás, melyek alapja a száraz arc bőrhöz illő bőrápolási szokások kialakítása, megfelelő hidratáló krém használata.


  Bőrszárazság

  Számos ok állhat a háttérben a környezeti hatásoktól a genetikai meghatározottságig, azonban leggyakrabban a bőrt érő külső hatások okozzák a panaszokat. Télen gyakrabban előforduló jelenség, amit a fűtés miatti száraz levegő, illetve a hűvös, szeles idő okoz. Ám a melegebb évszakokban is megjelenhet, például a hosszan tartó napozástól, a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása miatt, éppúgy, mint a hosszú ideig, meleg vízben történő fürdés következtében.

  Az úgynevezett barrierréteg csecsemő- és kisdedkorban még igen vékony, ezért a bőr ilyenkor még sérülékenyebb. Bőrünk az életkorral is egyre szárazabb, viszketőbb lesz, melyet a bőr sorvadása, a normál funkcióinak csökkenése magyaráz.

  Amikor a tesfelületet képző bőr nagyon szárazzá válik, feszülő, hámló, erősen viszkető és fájdalmas lehet, sőt rendkívül érdessé és repedezetté válhat. Ugyanakkor ezeket a bőrpanaszokat nem mindig egyértelműen a szárazság okozza, ugyanis ezek függenek a szárazság mértékétől, valamint attól, hogy a test mely területe érintett.

  Foltokban okoz száraz, hámló bőrterületeket a pikkelysömör, az ekcéma, a gombás bőrfertőzés, az ún. rózsahámlás (pityriasis rosea) is, melyek speciális bőrgyógyászati szakellátást igényelnek.


  Mit tehetünk a bőrszárazság ellen?

  A bőr megfelelő tisztítás után a növényi olajokkal – sheavaj, és jojobaolaj… – való táplálás kihat a bőr mélyebb rétegeibe. Valamint a tetőtől-talpig masszázs, E-vitaminban gazdag olajokkal az otthoni bőrápolás során. A jól felszívódó növényi olajok – szőlőmag, mandula, argán, olíva és szezámmag – elsőrendű bőrápoló anyagok pakolásokba alkalmazva. Felvitelük ajánlott – fürdés után a nedves bőrfelületre, mindezt a dekoltázs, a könyök és a térd bőre is meghálálja.

  Ha száraz a bőrünk, ne tartózkodjunk hideg, szeles időben a szabadban, ne napozzunk, illetve ne járjunk uszodába. Bőrszárazság esetén irritáló anyagú (műszálas, gyapjú) ruhák helyett részesítsük előnyben a pamutból vagy selyemből készült ruhákat, melyek hagyják lélegezni a bőrt. A ruhák tisztítása során illatanyagoktól mentes folyékony mosószereket vagy mosódiót használjunk, és többször öblítsük at ruhákat tiszta vízzel, mert így elkerülhető a száraz bőr irritációja.


  4 ötlet a száraz bőr kezeléséhez

  1. Megfelelő mennyiségű vízivás mellett változatos folyadékbevitel a testbe – teák, ásványvíz és gyümölcslevek formájában.
  2. Bőrt szárító tevékenységek kiiktatás, a túl gyakori forró vagy meleg fürdő, szolárium, alkohol, dohányzás és kávé… kerülése.
  3. Takarékos só használat, mivel a felesleg elraktározódik a bőrben! Érdemes adalékanyagoktól mentes tiszta sót használni. Ha már hozzá szokott a sós ételekhez, ajánlott a mennyiség mérséklése fokozatosan, amely így elvezethet a só iránti vágy csökkenéséhez. A száraz bőr kezelésénél fokozottan figyelni kell a sóbevitelre!
  4. Teljes értékű fehérjék fogyasztása lassítja a bőr degenerációs folyamatait.
  Hívjon bátran,
  a 06 (30) 900 58 18
  minden nap 16 - 18 óráig
  jelenleg alapdíjas elérhetőségemen.

  Ügyfélszolgálat
  +36 30 211 85 44|

  Tárhelyszolgáltató
  TeraHost Kft.|2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.|
  +36 30 690 9394||teratarhely.hu

  Képek
  www.pixabay.com |szabad felhasználású képek lelőhelye

  © Szemjoga.hu, jogtulajdonos: Bozó Ibolya Hajnal életviteli tanácsadó, tréner és kozmetikus.
  Minden jog fenntartva. 2019.

  error: A tartalom védelem alatt áll!