fbpx

Távollátás

Nem titok, hogy mindannyian távollátóként jöttünk a világra. A távollátás mértéke a szemgolyó növekedésével egyre csökken és a legtöbb embernél létrejön a normál fénytörés.

Fiatalkorban szemlencse rugalmasságából adódóan jobban alkalmazkodik. Közelre nézéskor domborúvá válik, így a fénysugár a retinára vetül, létrejön az éles látás. Ugyanakkor távolra nézéskor is kell alkalmazkodni a szemnek, hogy éles kép keletkezzen. Ebben a helyzetben a sugárizom szinte mindig erőltetett állapotban van. És ekkor jönnek a panaszok:

GYORSAN ELFÁRAD A SZEME, HOMÁLYOSAN LÁT, FÁJ A FEJE
súlyos esetben kancsalság is létre jöhet.

40 éves kor felett csökken a szemlencse alkalmazkodó képessége. A benne lévő szerkezeti változások miatt rugalmatlanná válik, a domborulatán kevésbé tud változtatni.

2 jó tanács – máris kipróbálhatja

Természetesen nézni – ez is lehet egy kiváló szemtorna. Közeli és távoli tárgyakat nézni felváltva, de nem mereven fixálni mint egy jártatni a szemet. Nem is gondolja ilyenkor milyen aktívan dolgozik a szem. Pislogjon rendszeresen, 20x percenként. Figyelte milyen sokszor elfelejt pislogni?

Otthonában se érje be ennyivel, egyetlen lépést sem kell tennie

A könnyen elsajátítható szemjóga és szemtorna gyakorlatokat útmutatásaim követően azonnal tudja végezni. Elérendő cél a minél pontosabb fókuszálás. Mivel a szem ezen képessége az idő múlásával egyre csökken. Ha nem figyel a részletekre, vagyis mellőzi a finom szemmozgásokat ezzel gyengíti a szemmozgató izmokat!

Épp a látása – végezze ekkor is a gyakorlatokat így távol tarthatja magát a szembetegségektől.

Egyszerű szemvizsgálat tükörben – mit is mutat?

Az alsó szemhályat lehúzva a nyálkahártya ha,

  • rózsaszínű -> jó egészség
  • fehéres -> vérsegénység
  • vöröses -> gyulladás a szervezetben
Távollátás

A távollátás és minden amit tudnunk kell rólaA távollátó emberek csak távolra látnak élesen, a közeli tárgyakat homályosak látják. Ennek oka, hogy a szem a beérkező fényt nem a retinára, azaz a látóhártyára vetíti, hanem a látóhártya mögé. A retinára a közeli tárgyak elmosódott képei kerülnek. A távollátás fokát dioptriában lehet kifejezni. Távollátást hoz létre, ha a szem tengelye rövidebb, vagy ha a szemlencse fénytörő ereje kisebb a normálisnál. Ezt ha időben észreveszik lehet kezelni szemüveggel illetve kontaktlencsével. Ha nem veszik észre és nem kezeltetjük kancsalságot is okozhat, valamint egy idő után fejfájással is együtt járhat.


A távollátó szem, a távollátás tünetei

A hipermetrópia sok esetben, különösképp fiataloknál nem okoz problémát, mivel a szemlencse automatikusan kijavítja a hibát. Súlyos távollátás esetén azonban más helyzet áll fenn. A túllátó szem alkalmazkodással próbálja a távoli tárgyak képét a retinára vetíteni. A közeli tárgyak retinára vetítése azonban több alkalmazkodást igényel, mely miatt a szem gyorsan elfárad. Ha sokáig erőltetik a szemet, a látás homályossá válik, az érintett személy elfáradhat vagy fejfájás jelentkezhet nála. A távollátás befolyásolja az iskolai teljesítményt és kancsalságot is okozhat.


A távollátás javítása

  • Egyes esetekben a szemmozgató izmok tornáztatásával a látásélesség megőrizhető vagy javítható. Könnyen elsajátítható szemjóga gyakorlatok és más relaxációs technikák hatékonyak lehetnek a látás fejlesztésére, a távollátás javítására. Az aprócska szemizmok edzése éppen olyan fontos, mint a test nagyobb izmainak tornáztatása. Lazább, erőfeszítés nélkül végzett gyakorlatok minden egészséges embernek is ajánlhatók. Főleg azoknak, akik sokat tartózkodnak túlfűtött és zárt térben, illetve képernyőt nézve hosszasan. Nagy mértékben csökkenthető a szem és az idegrendszer fáradékonysága.
  • Egyes gimnasztikai gyakorlatok szükségesek a szemkörnyéki gyűrűs izmok megfelelő működéséhez és a távollátás javításához. Továbbá érzékelhető változásokat indítanak el az egész testben. Rendszeres gyakorlással jobb eredmény érhető el, többször kevesebb ideig ajánlott a gyakorlatok végzése.
  • Napi apróbb praktikák – közeli képre fókuszálás és szemüveg nélküli olvasás (nyomtatott betűt, papír alapon) is segíthetnek.
Hívjon bátran,
a 06 (30) 900 58 18
minden nap 16 - 18 óráig
jelenleg alapdíjas elérhetőségemen.

Ügyfélszolgálat
+36 30 211 85 44|

Tárhelyszolgáltató
TeraHost Kft.|2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.|
+36 30 690 9394||teratarhely.hu

Képek
www.pixabay.com |szabad felhasználású képek lelőhelye

© Szemjoga.hu, jogtulajdonos: Bozó Ibolya Hajnal életviteli tanácsadó, tréner és kozmetikus.
Minden jog fenntartva. 2019.

error: A tartalom védelem alatt áll!