fbpx

Csontritkulás

  Gyermek, fiatal és felnőtt korban végzett aktív testmozgás hozzájárul, hogy a csontozat elérje a legoptimálisabb tömegét. Jól jöhet ez a későbbiekben, ugyanis már 30 éves kor után elindul a csontállomány fogyása. A lebontó folyamatok gyorsabban mennek végbe, mint ahogy újjá épül a csont. Idősebbeknél kisebb mértékben növelhető a csonttömeg, de a meglévő állomány erősíthető és megőrizhető.
 A pajzsmirigy alulműködésből és a korral általánosan jelentkező csökkent pajzsmirigy működésből származó csontritkulásra ajánlott – pajzsmirigy aktiváló testgyakorlatok, melyek segítik a kalcium felvételét és annak beépülését a csontokba.

5 tipp – erős csontok és fogak építése

 • A kalcium megfelelő mennyisége biztosított – levélzöldségek, karalábé, tej, tejtermékek és mák… bevitele útján. A felszívódásuk hatékonyabb, ha kisebb adagokba jut a szervezetbe, valamint megfelelő mennyiségű D-vitamin áll a rendelkezésre. Nyáron, ősszel és tavasszal, ha a fedetlen testrészeket érintik a napsugarak, akkor a bőrben is keletkezik D-vitamin. Feltéve, ha nincs a bőr fényvédő szerekkel kezelve és nem ég le a napon. A D-vitamin hiány gyerekeknél csontfájdalmat okozhat. D-vitamin források – tej, tejtermékek, tojás és gomba…
 • A csontváz épsége nagy mértékben függ a magnézium bevitelétől is. A magnézium készlet fele a csontokban található, ami szintén fontos a csontok szilárdságának növeléséhez és a csontritkulás megelőzéséhez. Az egészséges táplálkozás elegendő magnéziumot juttat a szervezetbe – gabonafélék, levélzöldségek és hüvelyesek… által.
Csontritkulás
 • A K-vitamin tartalmú étkek – káposztafélék, leveles zöldségek és tejtermékek… Mindez a kalcium kötődését szabályozza, ahol szükséges a csontban és a fogban, illetve távol tartsa, ahol nincs rá szükség például az érben.
 • A kollagén, mint szerves anyag felelős a csontok rugalmasságáért. A szerves anyagok építette vázra rakódik rá a kalcium és a többi szervetlen anyag.
 • A C-vitamin, ami létfontosságú a kollagén képződéséhez.

Csont és mozgás

 • A csonthártya alatt a szervetlen, főleg kalcium sókat tartalmazó nagy teherbírású tömör csontállomány helyezkedik el. Míg a belső szivacsos állományt alkotó csontgerendázat a terhelés erővonalainak irányában rendeződik.
 • Az izomműködés miközben hat a csonthártyára aktiválja a csontépítő sejteket, így tömöríti a csontállományt. A nagyobb igénybevétel nagyobb szilárdságot kölcsönöz a csontnak. Az erősödő izomzatnak erős csontokra van szüksége. A mozgási inger kiváltotta véráramlás elősegíti az ásványi anyagok beépülését a csontokba.
 • Az életkornak és az egészségi állapotnak megfelelő rendszeres testedzés a legjobb természetes megoldás a csontritkulás megelőzése érdekében. Idősebb korban a kíméletesebb mozgásformák előnyösebbek – séta, kerékpározás, túrázás és tánc… Utána nem csak jól esik, hanem hasznos is az evés, mert ekkor regenerálódnak és épülnek az izmok.

Kalcium rabló ételek és italok

  Az első nagy lépés lehet a csontritkulás megelőzése útján, ha a szülő gondoskodik róla, hogy gyermeke káros étkezési szokásai ne alakuljanak ki – nem szoktatja rá a kifejezetten sós vagy édes ízekre. A helytelen táplálkozási szokások miatt a szervezet saját maga harcol a túlsavasodás ellen így fontos helyekről – ér, csont és bőr – vonja ki a bázikus anyagokat, hogy semlegesíteni tudja a felgyülemlett savakat, amelyek majd ezután tudnak kiválasztódni a szervezetből. A húsféleségek kénsavat, a sok édesség ecetsavat és a stressz sósavat termel… A sós étkek is kalciumot vonnak el a csontokból – e hatás mérsékelhető káliumban gazdag étrend követésével, például burgonya, banán és hüvelyesek…

Erős csontritkulást okoznak – a szénsavas üdítő italok és a cukor

  Csontritkulás alakul ki, amikor csökken a csontok mésztartalma, kinézetük lyukacsossá “porózussá” válik, ennek következtében törések alakulhatnak ki. Kezdetben a csont kalcium vesztése nem feltűnő, mivel itt tárolódik a legnagyobb mennyiségben.

 • A szénsavas üdítő italok foszforsav tartalma ártalmas, kivonja a kalciumot a fogakból és a csontokból. Elterjedt nézet róluk, hogy jó szomjoltók pedig nem, a legtöbb koffein tartalmánál fogva vízhajtó.
 • A cukor mértéktelen használata rohamos kalcium vesztést okoz a szervezetben számos rossz tulajdonsága mellett. A fehér lisztből készült termékek is hasonló hatással bírnak egyszerű szénhidrát lévén.
 • A mesterséges édesítőszerek is savasítanak, egészségkárosító hatásuk még nagyobb a cukorénál. Természetes édesítőkkel helyettesíthető a cukorméz, nyirfacukor és juharszirup…
Hívjon bátran,
a 06 (30) 900 58 18
minden nap 16 - 18 óráig
jelenleg alapdíjas elérhetőségemen.

Ügyfélszolgálat
+36 30 211 85 44|

Tárhelyszolgáltató
TeraHost Kft.|2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.|
+36 30 690 9394||teratarhely.hu

Képek
www.pixabay.com |szabad felhasználású képek lelőhelye

© Szemjoga.hu, jogtulajdonos: Bozó Ibolya Hajnal életviteli tanácsadó, tréner és kozmetikus.
Minden jog fenntartva. 2019.

error: A tartalom védelem alatt áll!