fbpx

Karikás szemek

  A jó közérzet és az egészség nem csak belsőleg fontos! Megléte vagy hiánya nyomot hagy a külsőn, főleg a szemen és a környékén. Ami nyomban befolyásolja az egész arcról alkotott képet. Legfeltűnőbbek lehetnek a sötét karikák, melyek bizonyára esztétikai gondot okoznak. Az átmeneti vagy a tartós elszíneződés elgyötört és fáradt kinézetet kölcsönöz viselőjének. Miért is olyan kritikus pont a szemkörnyék? Itt a bőr sokkal vékonyabb, mint az arcon vagy az egyéb testtájakon. A kötőszöveti rostok mennyisége igen csekély, illetve a zsírszövet is kevesebb. A vékonyabb bőrrétegen jobban előtűnhetnek  a vérerek, a kékes-rózsaszín árnyalat is erre utal. Ha az elszíneződés barnába hajlik, akkor pigment eredetű ok van a háttérben, ilyen a túlzásba vitt napozás. Igazi kihívás a karikás szemek ápolása, mivel a szemek mindig fókuszban vannak.

Sötét karikák a szem körül

 A sötét karikák oka lehet – genetikai, lassú anyagcsere, vérszegénység, kialvatlanság, hormonális problémák, egyéb betegségek és élénkítőszerek túlzott fogyasztása (kávé, tea). Figyelemre méltó az élénkítőszerek, a vérszegénység és a sötét karikák kapcsolata. A túlzott kávé és tea fogyasztása a csersav és a koffein tartalom miatt csökkentik a vas felszívódását a szervezetben. Az ebből adódó vérszegénység máris láttatja a sötét karikákat. Vérszegénységre utaló jel lehet a felső szemhéj sápadtsága is. További lehetséges okai lehetnek még a kevés folyadék bevitel és monitorok hosszan tartó nézése… Téli időszakban a fakó bőrszín még jobban kihangsúlyozza a szemkörüli sötét karikákat.

Sötét karikák ellenszerei

  • Világósító pakolások és borogatások, minden háztartásban fellelhető anyagokból – joghurt és tojásfehérje… – a szem köré felvinni, majd 20 perc után lemosni.
  • Kollagénképződés serkentése a szervezetben, fehérjedús ételekkel – sajtok, joghurtok és húsfélék… segítségével.
  • Vízivás kellő mennyiségben, hogy a salakanyagok távozása a szervezetből biztosítva legyen.
Karikás szemek

Szembe ötlenek még – a püffedtség és a szarkalábak

  Szembeötlők lehetnek még! Püffedtség “táskák” a szem körül, okozója a folyadék felhalmozódása – túlzott sóbevitel és allergia…, a megnövekedett nyomás miatt a vérerek a bőr felületéhez közelebb kerülnek, így még jobban láttatva a sötét karikákat is. A szemhéjakon kialakulhatnak duzzanatok – vese és pajzsmirigy betegség miatt. Csupán életkori sajátosság is lehet a püffedtség – felgyülemlése a folyadéknak, illetve zsírszövetnek. Javasolt a szemmozgató izmok edzése tornával és jógával.
Szarkalábak a szem körül. Az erős fény és az esetleges rövidlátás miatti hunyorgás kedvez a kialakulásának. Fokozatos mélyülésüket a kötőszövet víztartalmának csökkenése is elősegíti. A rizikófaktorok kiiktatása, tápláló olajos masszírozás és a szemránckrém használata lassítja a ráncképződést.

A karikás szem utalhat oxigénhiányos állapotraKarikás szemről akkor beszélünk, amikor a bőr mindkét szem alatt sötétebbnek tűnik. Érdemes megkülönböztetni a szem körüli véraláfutástól, sérüléstől vagy vírusfertőzéstől, különösen, ha csak az egyik szemet érinti az elszíneződés. A karikás szem kialakulásának számos oka lehet. Természetes, hogy sötét karikák jelennek meg a szemünk körül a fáradtság és az alváshiány következményeként. A szem körüli bőr igen vékony, és érzékeny a testben zajló anyagcsere-változásokra, így elég hamar jelzi, ha nincs valami rendben.

A szemhéjak naponta több ezer mozgást végeznek, így állandó terhelés alatt áll a bőr. A hámszövet itt gyorsabban újul meg, mely idővel a támasztószövet gyengüléséhez vezet.


A karikás, táskás szem okai

Az első helyen áll az alváshiány, hosszú ideje fennálló stressz. A hajszolt életmód, az élénkítő szerek (kávé, tea) túlzott használata, kevés folyadékfogyasztás.

A dohányzás során felszálló füst is károsítja a bőrt, száríthatja azt. A számítógép monitora előtt eltöltött sok idő nemcsak a szemet rontja, hanem karikák is feltűnhetnek.

A nők esetében a hormonális változások is befolyásolhatják a karikák kialakulását, terhesség és menstruáció időszaka alatt gyakrabban fordulhatnak elő.

A szem alatti területek sötétebbnek tűnhetnek az erek és a bőr anyagcsere változása miatt, ami szintén hiperpigmentációt okozhat, mivel a szem körüli bőr alatti hajszálerek erőteljesen reagálnak a keringés változásaira, az oxigénhiányos állapotra. Ehhez hozzájárulhat a szem körüli bőr elvékonyodása, ami a zsírszövet elvesztésével együtt az öregedési folyamat természetes része. Idősebbeknél ezért erőteljesebben jelennek meg a sötét karikák a szem körül. Ez általában nem jelent orvosi problémát.

Az alkoholfogyasztás és a túlzott koffeinbevitel szintén dehidratálja a testünket, azaz elvonja a vizet a szervezetünkből. Ez rendszerint azonnal meg is látszik az arcunkon: karikás, táskás és ráncos lesz a szem alatti terület. A mértéktelen alkoholfogyasztás megfosztja a bőrünket a létfontosságú vitaminoktól és tápanyagoktól. A koffein pedig gátolja a kollagén szintézisét, ami a bőr fiatalságáért és egészségéért felel.


Hogyan kerülhető el a karikás szem?

A bőr hidratálása elengedhetetlen a ráncok és a karikák elkerülésénél. Azonban a különböző arc- és szemránc krémek az arra érzékeny egyénekben megjeleníthet allergia okozta gyulladást, mely jelentkezhet szem körüli karikával, melyet viszketés és égő érzés kísér.


Tanácsok a karikás szemek ápolására házilag

  • Masszázs, lágy körkörös simító mozdulatokkal, nem gyűrve a bőrt. Természetes növényi olajokkal, napi 5 perc ráfordítással már észrevehető a változás. Jó tanács, óvatosan kell bánni a szemkörnyékkel! Érzékenysége folytán – erős masszírozásnál a kapilláris erek roncsolódhatnak és ismételten sötét karikák jöhetnek létre!
  • Világosító, frissítő, tápláló és érösszehúzó pakolások és borogatások. Egyszerű konyhai alapanyagokból – uborka, joghurt és tojásfehérje… – óvatos paskoló mozdulatokkal felvinni a szem köré, vigyázni, hogy szembe ne kerüljön. Az ápoló krémeket lágy simító mozdulatokkal a bőrbe masszírozni.
  • Általános méregtelenítése a szervezetnek. Az egészséges életmód mellett a máj, a vesék, a belek és a bőr bizonyára kiválasztják a salakanyagokat. A kiválasztó szervek működését támogató ételek és italok, melyek az egészséges étrendbe beilleszthetők vagy kúraszerűen alkalmazhatók. A gyógyteák is hatásos segítség a karikás szemek ápolására, megszüntetésére. Több vízivás hatására máris több salakanyag távozik a szervezetből és még a bőrt is feszesen tartja.
  • Kollagén stimuláló és megtartó anyagok használata. A kollagén a leggyakoribb fehérje a szervezetben, többféle típusa van, formát és tartást ad a bőrnek és az izmoknak… Egyes kötőszöveti sejtek termelik, az életkor haladtával csökken a természetes kollagén képződése, továbbá a kollagénszálak rugalmatlanná válnak, a nedvességet kevésbé tartják meg. Mindennek látható jelei – a vékony, ereszkedő bőrréteg és a mélyülő ráncok… Belsőleg fehérjedús ételekkel – húsfélék, tejtermékek és szója – serkenthető a kollagénképződés folyamata.
  • Ajánlott a szemmozgató izmok karbantartása tornával és jógával.

1 jó tanács a férfiaknak

A férfiak bőre 20%-al vastagabb, mint a nőké és több kollagént is tartalmaz. Náluk általában később mutatkoznak az öregedés jelei, de amint megjelennek a ráncok gyorsan elmélyülhetnek! Speciális ápoló termékek molekuláris szinten segíthetnek az arcbőr és a szemkörnyék ápolásában.

Hívjon bátran,
a 06 (30) 900 58 18
minden nap 16 - 18 óráig
jelenleg alapdíjas elérhetőségemen.

Ügyfélszolgálat
+36 30 211 85 44|

Tárhelyszolgáltató
TeraHost Kft.|2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.|
+36 30 690 9394||teratarhely.hu

Képek
www.pixabay.com |szabad felhasználású képek lelőhelye

© Szemjoga.hu, jogtulajdonos: Bozó Ibolya Hajnal életviteli tanácsadó, tréner és kozmetikus.
Minden jog fenntartva. 2019.

error: A tartalom védelem alatt áll!