fbpx

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

  A szédülés, a rossz közérzet és a tarkótáji fájdalom utalhat a magas vérnyomás meglétére. Mértékétől függően látászavarok és szemfenéki elváltozások is jelentkezhetnek. Továbbá előfordulhat, hogy semmilyen tünet nem kíséri vagy azonnal jelez a károsodott szerv stroke esetleg infarktus formájában. A betegség gyakorisága nő az életkorral. Magyarországon népbetegség – fiatalabb korban a férfiakat, idősebb korban a nőket érinti. Valószínűsíthető, hogy a hipertóniás gyermekek száma is emelkedni fog az inaktív életmód és a helytelen táplálkozási szokások miatt. A betegség okai lehet – genetikai, vesebetegség, szív és érrendszeri elváltozások, cukorbetegség és helytelen életvitel…
  Gyakran tapasztaljuk, hogy változik az időjárás, érkezik a frontátvonulás. Különösen hidegfront hatására összeszűkülnek a vérerek, amik okozhatnak vérnyomás emelkedést és vérnyomás ingadozást. A kísérő tünetek lehetnek fejfájás, szédülés és látásromlás. Általában a hidegre forduló időjárás megnöveli a szív és érrendszeri panaszok számát. A didergés az izmok feszülése egyes embereknél vérnyomás emelkedést okoz.

Légzéstechnikák és a magas vérnyomás csökkentése 140/90 Hgmm alá

  Hatékony eszköz a magas vérnyomás csökkentésére, hogy az érték 140/90 Hgmm alá kerüljön – a légzésMindenkorra, mindenkinek ajánlott! Ellenjavallat nélküli egyszerű, erőteljes és nyugtató hatású légzéstechnikák, melyek az alapok elsajátítása után az élet részévé válhatnak! Rendszeres gyakorlással csökkenthető a vérnyomás, még hatékonyabb, apró életmódbeli változtatásokkal.

Életviteli változtatások

 • Aki bőségesen fogyaszt sót (napi 10-12 g) mérsékelje a napi adagot a felére, hamarosan csökkenni fog a vérnyomása.
 • Stresszhelyzet kerülése! Szorongás esetén stresszhormon keletkezik a szervezetben, ami szűkíti az ereket, ha mindez tartósan fennáll akkor sérülhet az ér belső felszíne is. A feszültségek megszüntetése könnyed lazító gyakorlatokkal!
 • Állóképességet javító mozgásformák – kerékpározás, úszás és kocogás… melyek nem emelik hirtelen a pulzusszámot. Végzésük során betartandó a fokozatosság elve, hosszú távon elérhetó így a vérnyomás csökkentése.

Erős szív

  Hajdina, vérnyomás csökkentésre régóta használt növény. Egyéb egészségjavító hatásai is ismertek – gátolja a vérrögök képződését, csökkenti a vércukorszintet és javítja az emésztést. Továbbá bőr-, haj- és körömerősítő. Valamint ellensúlyozza a sugárterápia nem kívánatos hatásait. A hajdina szemekből finom és tápláló ételek készíthetők, felhasználási formái igen változatosak – kása, leves, rakottas, pörkölt és palacsinta… a hajdinaliszt keverhető a búzaliszttel, amelyből tésztaféléket és kenyeret lehet sütni.

  Galagonya, kiemelkedő jelentőségű gyógyhatással bír – szíverősítő, vérnyomáscsökkentő, szívritmus szabályozó és értágító… a virágzó ágvégből készült teája nem csak a fennálló szívproblémákon segít, hanem annak megelőzésére is széleskörűen alkalmas. Jó tulajdonsága, hogy semmilyen káros hatása nincs a szervezetre.

A magas vérnyomás okai, tünetei, kezeléseA magas vérnyomás az egyik leggyakoribb betegség, amely miatt hosszú távon jelentkezhetnek egészségügyi problémák és egyéb járulékos betegségek. Ennek oka az artériák falán jelentkező, hosszú ideig tartó megnövekedett nyomás.

A vérnyomás értékét egyrészről a szív által pumpált vér mennyisége, másrészről az artériáknak a véráramlással szemben tanúsított ellenállása határozza meg. Minél több vért pumpál a szív és minél szűkebbek az artériák, annál magasabb lesz a vérnyomás. A megnövekedett vérnyomásértékek évekig jelen lehetnek anélkül, hogy bármiféle panaszt vagy problémát okoznának.


Magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomásban szenvedőknél általában semmilyen tünet nem jelentkezik, sokszor még olyankor sem, ha a vérnyomásértékek veszélyesen magas szinten vannak. A gyógyszeres kezelés javasolt ez esetben.

Néhány esetben az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • fejfájás
 • légszomj
 • orrvérzés

A fenti tünetek azonban nem csak vérnyomásproblémák esetén jelentkezhetnek és általában nem jelentkeznek egészen addig, amíg a vérnyomás már veszélyesen magas értékeket nem ér el. Az orvos a vérnyomás csökkentés érdekében gyógyszeres kezelést szokott javasolni ez esetben.

Pulmonális hipertónia

A pulmonális hipertónia egy olyan magas vérnyomás betegség, amely során a megnövekedett vérnyomás a tüdő artériáiban és a szív jobb oldalán jelentkezik.

A pulmonális hipertóniának van egy olyan fajtája is, amely a tüdő kis verőereiben, az arteriolákban jelentkezik és a kapillárisok beszűkülését, elzáródását vagy roncsolódását okozhatja. Ez megnehezíti a vér megfelelő átfolyását a tüdőn és növeli a tüdő artériáinak vérnyomását.

Ahogy a vérnyomás egyre nő, úgy a szív jobb kamrájának erősebben kell dolgozni ahhoz, hogy a tüdőn keresztül elegendő vért tudjon pumpálni. Idővel emiatt a szívizmok meggyengülhetnek, ami szívelégtelenséghez vezethet.

Izolált szisztolés hipertónia

Az egészséges vérnyomás értéke 120 Hgmm szisztolés és 80 Hgmm diasztolés vérnyomás.

Amikor az egyik vérnyomásérték emelkedik 140 Hgmm vagy 90 Hgmm fölé, akkor izolált szisztolés hipertóniáról beszélhetünk.

Idősebb emberek körében ez a fajta magas vérnyomás a leggyakoribb és a sima hipertóniával azonos kezelésre szorul.


5 életmódbeli változtatás

 • A sófogyasztás közvetlen összefüggésben van a vérnyomás emelkedéssel. Átlagban a nők kétszer-háromszor, a férfiak pedig háromszor-négyszer több sót fogyasztanak a kelleténél. Az ajánlott napi 3 gramm (körülbelül egy kávéskanálnyi). Az ételek sózásán túl figyelni kell a feldolgozott élelmiszerek nátrium tartalmára is, emiatt a chipsek, a gabonapelyhek és a kekszek fogyasztását mérsékelni ajánlott.
 • A keringésben lévő vér mennyiségét egy szabályozó mechanizmus alakítja. Bizonyos szervek, ha működnek ott a hajszálerek nyitva vannak. Az inaktív részeken pedig lezáródnak. Ha kevesebb vér kering a fő erekben, – kevés vízivás miatt – akkor azok csökkentik a keresztmetszetüket, annyira, hogy a keringő vér kitöltse az érpályát. Amikor csökken az erek átmérője, akkor nő a vérnyomás.
 • A tartós stresszes állapot is okozhat magas vérnyomást. A stressz elleni testgyakorlatok kiegyensúlyozzák a vegetatív működést és harmonizálják az érzelmi reakciókat. Egész testet átható lazítógyakorlatok a feszültségek tudatos feloldására alkalmasak.
 • A mérsékelt sportolás is bizonyos mennyiségű vért tart a keringésben, ami vérnyomás csökkentő hatású. Valamint hatékonyabban használja fel a szív az oxigént, így kevesebb erőkifejtéssel kell dolgoznia.
 • Kerülendő a telített zsírsavakban gazdag táplálkozás, mert a zsír lerakódik az erek falában és érszürkületet okoz. A dohányzás akár 5-10 Hgmm-el is megemeli a vérnyomást. Felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát. Különösen káros a dohányzás és a magas vérnyomás betegség együtt. A serkentőszerek (tea, kávé) túlzott használata — a vita folytatódik, hogy emelik-e vagy csökkentik-e a vérnyomást.

1+1 szívbarát táplálék és ital – hajdina és a galagonya

 • Kifejezetten „szívbarát” táplálék a hajdina, melynek telítetlen zsírsavai E-vitaminnal együtt fejtik ki jótékony hatásukat. Elődeink vérnyomás csökkentésre használták. A fekete vagy barna magvakból kását főztek. A hajdina felhasználási formái, – leves, palacsinta, rakottas és köret… édes és sósabb változatban is elkészíthető. A cukorbetegek és allergiában szenvedők is fogyaszthatják. Egyéb egészségvédő és helyreállító tulajdonságai még! Vérrög képződés gátoló, emésztés javító, vércukor csökkentő, kötőszövet-, bőr-, haj- és köröm erősítő, továbbá a daganatok előfordulását csökkenti és a sugárterápia hatásait ellensúlyozza.
 • A galagonya virágos hajtásvégből készült teát tartja a népgyógyászat az “öregedő szív” legjobb karbantartójának. Értágító és keringésfokozó… hatása révén ajánlott a vérnyomás csökkentésére és a betegség megelőzésére. Szívelégtelenség, ritmuszavar esetén is iható. A galagonyát már a XVII. század óta használják szívpanaszokra. Az áltermését nevezik “istenalmának” vagy “isteni gyümölcsnek”, melyből készíthető lekvár és jóízű mártás vadhúsok mellé.
Hívjon bátran,
a 06 (30) 900 58 18
minden nap 16 - 18 óráig
jelenleg alapdíjas elérhetőségemen.

Ügyfélszolgálat
+36 30 211 85 44|

Tárhelyszolgáltató
TeraHost Kft.|2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.|
+36 30 690 9394||teratarhely.hu

Képek
www.pixabay.com |szabad felhasználású képek lelőhelye

© Szemjoga.hu, jogtulajdonos: Bozó Ibolya Hajnal életviteli tanácsadó, tréner és kozmetikus.
Minden jog fenntartva. 2019.

error: A tartalom védelem alatt áll!