fbpx

Emésztési panaszok

 Gyomorfájdalom, teltségérzet és puffadás…kínozza? A háttérben lehetnek a legkülönfélébb problémák – élelmiszer érzékenység, epekő és hasnyálmirigy betegség… Általános és gyakori emésztési panasz, ami az emésztőrendszer túlterheléséből, a nem megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékok beviteléből adódik.

3 lehetőség – az emésztés javítására

  • Már a kezdet kezdetén van tennivaló – jól meg kell rágni a táplálékot. Az emésztés már a szájüregben megkezdődik, a keményítőt bontó ptialin enzim révén. Az alapos és lassú rágás során bontakozik ki a táplálék íze leginkább, továbbá könnyíti a gyomor és a belek munkáját, arra is felhívja a figyelmet, hogy nem kell túl sokat enni a jóllakottság eléréséhez.
  • A haspuffadás és a görcsös fájdalom megléte étkezés után utalhat arra, hogy emésztetlenül kerülnek a tápanyagok a vastagbélbe. Előfordulhat mindez emésztőenzim hiányában. A táplálék összeaprításán túl a kémiai folyamatokhoz enzimekre van szüksége a szervezetnek. Emésztőenzimben gazdag növény a gyömbér, melynek hatására a szervezet nem csak több emésztőenzimet termel, hanem a fehérjéket is lebontja. Az emésztési panaszok mérséklésére a naponta elfogyasztott ételek egyharmad része nyers formában javasolt.
  • A meleg italok szintén alkalmasak az emésztés javítására. 

Hasfogó – egyszerű étkek

  Sós vízben főtt burgonya, pirítós kenyér, párolt zöldségek, szederlevélből készült tea és almaecetes víz… Elegendő víz ivása a megszokottnál ajánlott többet inni, így elkerülhető a kiszáradás!

Szorult helyzetben megoldás

  A citromos víz reggel éhgyomorra kiválóan stimulálja a beleket. A szilva, az aszalt szilva és a szilva lekvár egyaránt fokozza a bélmozgásokat. A füge emésztés javító és hasható is egyben. 

1 hungarikum az emésztés javítására

  A kamillavirágzat vagy orvosi székfű a népgyógyászatban igen előkelő helyet foglal el. Már egy XVI. századi könyv epehajtó és görcsoldó tulajdonságát emeli ki. Ma leginkább légúti panaszok enyhítésére használják. Érdemes neki nagyobb figyelmet szentelni, mivel használható az emésztés javítására, a gyomor- és bélrendszeri zavarok kezelésére. Így a görcsök, a gyulladások, a reflux, a székrekedés és a hasmenés esetén is. Az alföldi kamillavirágzat 2015-óta a hungarikumok számát gyarapítja. A napsütötte alföldi tájban a hatóanyagai és illóolaja nagymértékben felhalmozódik. A virágzata kellemes illatú. Forrázatként használva – 2 dl forrásban levő vizet ráönteni 1-2 tk. szárított virágzatra, 4-5 perc állás után leszűrve fogyasztható. Belsőleg csak kúraszerűen, rövid ideig ajánlott alkalmazni. Felhasználási módjai még panaszoktól függően – borogatásra, inhalálásra, szájöblögetésre és fürdővízbe téve.

Emésztési panaszok

Az emésztési zavarok meglehetősen kínosak tudnak lenni



Az emésztési problémáknak számos oka lehet: mint az ételben található baktériumok, fertőzés, stressz, bizonyos gyógyszerek, krónikus egészségügyi állapotok. Ám bármi is legyen a kiváltó ok, a gyakori emésztési problémák komoly napi kihívásokat jelentenek, és mindemellett meglehetősen kellemetlenek is.


Mik a tünetei az emésztési zavarnak?

Puffadás, teltségérzet, böfögés, gázosodás, hányinger, hányás, savas íz a szájban, morgó gyomor, gyomorégés a has felső részében és hasi fájdalom.


Mikor alakulhatnak ki emésztési zavarok?

Ha túl sokat, túl gyorsan eszik, vagy magas zsírtartalmú élelmiszereket fogyaszt, illetve ha stresszes helyzeben eszik. A túlzott alkoholfogyasztástól is illetve a dohányzástól, valamint a stressz és a fáradtság is kiváltó ok lehet.

Evés közben a túlzott levegő nyelése fokozhatja a tüneteket, a puffadást és böfögést. Előfordulhat azonban az, hogy valakinek állandó emésztés zavara van, mely a fenti tényezők egyikéhez sem kapcsolódik. Ezt a fajta emésztési zavart funkcionális dyspepsiának nevezik.


Hogyan előzhető meg az emésztési zavar?

A megelőzés legjobb módja, hogy elkerüljük azokat az élelmiszereket és helyzeteket, melyek emésztési zavart okozhatnak. Vezessünk esetleg étkezési naplót annak érdekében, hogy megtudjuk, nálunk mik a kiváltó tényezők.

Együnk lassan, kisebb adagokat, hogy a gyomornak ne kelljen olyan keményen és hosszan dolgoznia. Az életmód váltás és az étkezés megfelelő kivitelezése nagyon fontos tényező. Kerüljük a magas savtartalmú ételeket, csökkentsük a koffeintartalmú ételek és italok fogyasztását.

Amennyiben a stressz az emésztési zavar kiváltó oka, értékeljük át az életmódunk.A nap folyamán végzett tudatos légzés elvezethet a tudatosabb étkezéshez, mely még a fogyást is elősegítheti. Valamint megfelelő légzéssel, testgyakorlatokkal és masszázzsal az emésztőszervek elegendő életenergiához jutnak.

Ha dohányzunk semmiképpen ne gyújtsunk rá közvetlenül evés előtt és után, mivel irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját. Csökkentsük az alkoholfogyasztást, mivel az alkohol is irritálja a gyomor nyálkahártyáját.

Ne tornázzunk tele gyomorral.

A víz alapvető fontosságú a jó egészséghez és az egészséges bélműködéshez. Kerüljük a kávét és a szénsavas üdítőitalokat, melyek emésztési problémákat okozhatnak.


Házi hasfogó tippek és tanácsok

Hasmenés estén fontos a fokozott folyadék és só pótlása az ionvesztés miatt. Továbbá segíthet ilyenkor a natúr almaszósz fogyasztása, élelmi rostja a pektin magához vonzza a felesleges folyadékot. Jó szolgálatot tesznek még ilyen esetben az egyébként székrekedést okozó élelmiszerek – a fehér kenyér és a fehér rizs… Hasmenés ellen javasolt – étcsokoládé, birsalma és fekete tea… Ha fertőzés okozta a hasmenést ajánlott pár nap böjtöt tartani, hogy minél jobban kitisztuljanak, megnyugodjanak a háborgó belek.


Szorult helyzetben segít a szilva is

A székrekedést általában a rosthiányos étrend idézi elő. Sok rostot tartalmaz a zöldségfélék szára és levele, illetve a hántolatlan gabonák…, de jótékony hatásukat csak víz jelenlétében fejtik ki, ezért ajánlott elegendő mennyiségű víz fogyasztása. Az aszalt szilva is fokozza a bélmozgásokat, akkor érdemes vásárolni, ha nem kezelt kén-dioxiddal. Javasolt éjszakára beáztatni majd reggel éhgyomorra elfogyasztani a levével együtt. A szilvából készült lekvár vagy a nyers gyümölcs is hozhat javulást, melynek savai elősegítik az emésztőnedvek kiválasztását. Valamint jelentős vitamin és ásványi anyag tartalma miatt – egészség megtartó és gyógyító – fogyasztása áldás a testnek. A gondosan főzött szilvalekvár mért jó az embernek? Mert cukor és tartósítószer nélkül készült. A szilvás finomságok tárháza igen gazdag, – pite, lepény, bukta, kevert tészta, brownie és szilvás gyors süti… – hamar a család kedvencévé válhat.

Hívjon bátran,
a 06 (30) 900 58 18
minden nap 16 - 18 óráig
jelenleg alapdíjas elérhetőségemen.

Ügyfélszolgálat
+36 30 211 85 44|

Tárhelyszolgáltató
TeraHost Kft.|2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.|
+36 30 690 9394||teratarhely.hu

Képek
www.pixabay.com |szabad felhasználású képek lelőhelye

© Szemjoga.hu, jogtulajdonos: Bozó Ibolya Hajnal életviteli tanácsadó, tréner és kozmetikus.
Minden jog fenntartva. 2019.

error: A tartalom védelem alatt áll!