fbpx

Látásjavítás

  Civilizált társadalmunkban egyre több a gyermek, a fiatal és az idős ember, akik látásproblémákkal küzdenek. Látásuk épségének védelmét talán el is hanyagolják mondván – majd segít a szemüveg! Hiszik, hogy jól látnak, de ha szemüveg nélkül szemlélik a világot gyorsan szembesülnek vele mennyit is látnak belőle. Idáig nem minden esetben kellene eljutni! Igaz az anatómiai adottságokon nehéz vagy nem is lehet változtatni, de jó pár dologra érdemes lenne odafigyelni!

Látásproblémák

 Látás javítása sárgarépával

  Már a várandós anya szervezetébe bevitt többszörösen telítetlen zsírsav (DHA) jótékony hatással van a magzat ideghártyájának fejlődésére. Később, amikor sárgarépát kap a csecsemő ezzel ép látást kívánunk neki biztosítani. A répa béta-karotin tartalmát a szervezet A-vitaminná alakítja. Erre szükség van minden életkorban – javítja a szürkületben és sötétben való látást, valamint a színérzékelést. A sárgarépa keresztmetszetén jól látni, hogy mennyire hasonlít a szemre, így bátran lehet bízni jótékony hatásában. Sokoldalúan felhasználható, készíthető belőle szaftos sárgarépa kenyér, krémsajtos sárgarépás sütemény, ízletes turmixital és sárgarépa főzelék… Általánosan elmondható, hogy a szem egészségét őrző táplálékok vegyületei a főzés vagy párolás során feldúsulnak, valamint kevés zsír, vaj esetleg olaj hozzáadásával képesek teljes mértékben beépülni a ideghártyába.

Harc a szem egészségéért

  A szervezetben fellépő betegségek nyomán megnőhet a szemben is a szabadgyökök mennyisége. Ha nem kielégítő a semlegesítésük, akkor felszaporodhatnak a méreganyagok. A tartós napsugárzás és a dohányzás is kedvez a szabadgyök képződésnek, de a szervezet normál működése során is keletkeznek. A közömbösítő folyamatok idősebb korban elégtelenné válhatnak. Ilyenkor segíthetnek az antioxidáns hatású tápanyagok – késleltethetik a folyamatot vagy ideje korán alkalmazva kivédhető a látásromlás. Ajánlott E- és C- vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása pl..: spenót, kivi, grapefruit és dió… Gyakori betegség a szürkehályog „katarakta”, amikor a szemlencse rugalmatlanná válik. Együttes lencsekárosító hatások okozzák a problémát – öröklött tényező, életkori sajátosságok, cukorbetegség, sugárzások és gyógyszerek… Lehetőleg törekedni kell a rizikófaktorok kiiktatására.

Sárgafolt elfajulás

  Sok embert érint az idős korban jelentkező súlyos elváltozás a makula degeneráció vagy sárgafolt elfajulás. Ekkor csökken az ideghártya pigment tartalma. Nagy mértékben növelhető a pigment tartalom luteint és zeaxanthint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek bevitelével a szervezetbe úgy mint a kukorica, a brokkoli, a saláta és a tojássárgája… csak táplálékkal tudunk e két vegyülethez hozzájutni. A változatosság és az ételek megfelelő elkészítési módja nagy mértékben hozzájárul, hogy e rettegett szembetegséget elkerülje.

Létezik természetes látás javítás?Sokféle népi gyógymód létezik, amelyeket a látás visszaállítására alkalmaznak. Ide tartozik a szemtorna, illetve az A-, E- és C- vitaminban gazdag zöldség, gyümölcs és egyéb élelmiszerek fogyasztása, úgy mit a citrusfélék, a paprika, a mandula és a diófélék... Ezen felül még 100%-os lesz a védekezés, ha egyéb színes táplálékok is kerülnek az asztalra, mindez legcsodálatosabb, ha a saját kertből származik – málna, szeder és ribizli... A vitaminok bevitelével fokozható a látásjavítása.


Időskor rettegett szembetegsége

Leggyakoribb előidézője a látásproblémák körének, súlyos esetben a vakságnak a makula degeneráció más néven a sárgafolt elfajulás. Az ideghártya közepe táján lévő makula „sárgafolt” területe a leginkább érintett, mely az éleslátásért felel. Sárgás lerakódások keletkeznek az ideghártyán. A pigmenttartalma csökken, építőanyagai a lutein és a zeaxanthin, ezen két vegyület erős fényszűrőként működik védve az ideghártyát a kék fény károsító hatásától. Minél több pigmentanyag van az ideghártyán vagyis lutein és zeaxanthin annál jobb, mert nagyobb mértékben járul hozzá a látás javításához. Napi szinten ajánlott fogyasztani eme két vegyületet bőségesen tartalmazó zöldségféléket és gyümölcsöket – kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli, kukorica, sárgabarack és sütőtök...


Szemtorna a rövidlátás és távollátás javítására

A különböző szemtorna gyakorlatok és szemjóga javítják a fókuszálási és a koncentrációs képességet, illetve csökkentik a szemben fellépő feszültségeket. Törődjön többet a szemizmaival! Mindemellett alkalmasak a távol- és közellátás javítására. Ide tartoznak jobbára a tekintet egy kiválasztott ponton való rögzítésén és a szemgolyó mozgatásán nyugvó gyakorlatok.

Szürkehályog

A szürkehályog a szemlencse elsősorban idős korban jelentkező elszürkülését jelenti, melynek következtében a látás jelentősen romlik. Szemészeti beavatkozás során egy közel 20 perces műtéttel tudják korrigálni. Az eljárás során egy apró eszközzel eltávolítják az elöregedett szemlencsét. Az eltávolított lencse helyére illesztik be az összehajtható műlencsét, mely a szembe kerülve felveszi alakját. A szemműtét során alkalmazott bemetszés olyan parányi, hogy magától összetapad, nincs szükség varratra. Ezért nevezik ezt „öltés nélküli" szürkehályog műtétnek.


A látásjavítás szempontjából mi a jobb, a szemüveg vagy a kontaktlencse?

Mindkettő jó választás. Ez valójában csak ízlés kérdése és persze annak a kérdése, hogy mi jó a szemnek.

A kontaktlencse szinte minden szemnek megfelelő. Az előnyeit különösen a sportolás és a szabadidős tevékenységek során mutatja meg: a kontaktlencse nem párásodik be, és nem csúszik el, így korlátlan látóteret, valamint természetes megjelenést biztosít a szemnek és a kontaktlencsét viselő személy arcának. Azonban nem csak a jó megjelenés írható a kontaktlencse javára, hanem jó néhány szemész orvosi érv is a kontaktlencsék viselése mellett szól: például egy szabálytalan görbületű szaruhártyát csak megfelelően kiválasztott kontaktlencsével lehet korrigálni.

Hívjon bátran,
a 06 (30) 900 58 18
minden nap 16 - 18 óráig
jelenleg alapdíjas elérhetőségemen.

Ügyfélszolgálat
+36 30 211 85 44|

Tárhelyszolgáltató
TeraHost Kft.|2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.|
+36 30 690 9394||teratarhely.hu

Képek
www.pixabay.com |szabad felhasználású képek lelőhelye

© Szemjoga.hu, jogtulajdonos: Bozó Ibolya Hajnal életviteli tanácsadó, tréner és kozmetikus.
Minden jog fenntartva. 2019.

error: A tartalom védelem alatt áll!