fbpx

Rövidlátás

Intő jelek lehetnek gyermekkorban, hogy rövidlátás van kialakulóban: túl közel emeli szeméhez a tárgyakat, a közeli dolgok érdeklik leginkább\építés, rajzolás és tv képernyőjének közelről nézése.

Látásélesség növelése gyerekeknek

Közös játék, közös tanulás és közös élmény játékosan. 

Hívjon a részletekért!

Különösképpen a Távol-Keleten emelkedik rohamosan a rövidlátók száma ahol tetemes időt töltenek az emberek a képernyők előtt. Vagyis miért ne alkalmazkodna a szem a rövidlátáshoz, amikor minden feltétel adott hozzá – sokat tartózkodunk a szobában, az irodában ebből adódik, hogy közelre nézünk. A monitorok fénye pedig özönlik a szembe, mely az ideghártyán koncentrálódik, szűkítve annak ereit. Ha naphosszat nézi a monitort akkor fokozott veszélynek van kitéve! Ellensúlyozza a következő kép:

Távolba nézés – és szempihentető technikák

A szemkörnyék finom masszázsa ellazítja a szemizmokat, javítja a vérkeringést. Csupán a hüvelyk- és mutatóujjra valamint néhány fogás ismeretére van szüksége.
Most egy percre képzelje el, hogy összedörzsöli a két tenyerét és beborítja vele a szemét 5-10 percre. Ez a legkiválóbb pihentetőbb technika. Jó hír, hogy az egyik olyan gyakorlat, amely bármilyen szembetegségben végezhető!

Ép a látása!? Ennek örülök 🙂
A gyakorlatokkal mégis egyre jobban és jobban tudja tágítani látókörét!

Óvakodjon a szürkehályogtól és a cukorbetegségtől!

A szemben lévő elváltozások miatt, a fény útja akadályba ütközik, ekkor az állandó alkalmazkodás miatt nő a szemgolyó hossza. Mindez növeli esélyét, hogy rövidlátóvá váljon. A rövidlátás a leggyakoribb fénytörési betegség. Az összes fénytörési hibák egyes becslések szerint az emberiség felét érintik. Kíváncsi lennék, mindez pár év múlva hogyan nézne ki?

Érdekes évszámok

  • 1280 körül készítették az első olvasó lencsét Firenzében.
  • A kontaktlencse gondolata Leonardo da Vinci agyából pattant ki először. Viselhető formája az 1880-as évektől létezik.
  • 1850-as évektől kezdődően léteznek száras szemüvegek.
Rövidlátás

A rövidlátás, rövidlátás tünetei és kezeléseMi a rövidlátás?

A rövidlátás más néven myopiának is neveznek, egy olyan látászavart jelöl, melynek következtében a távolban található tárgyak elmosódva, homályosan láthatóak azaz a myopia a szem egyik jellemző és gyakori fénytörési betegsége. A rövidlátó szemben a távoli tárgy éles képe az ideghártya előtt jön létre. A rövidlátók csak közelre látnak élesen, távolra egyáltalán nem. Rövidlátást hoz létre, ha a szem tengelye hosszabb vagy törőereje nagy. Ha a gyakorlatban myopiáról beszélünk, akkor azon tengelymyopiát értünk.


Rövidlátás javításának akadályozói

Ártalmára van a szemnek minden, ami erőlteti – olvasás gyenge fénynél, közeli tévézés és sötétben tévézés. Általában a televízió, a számítógép és az okos eszközök képernyője előtt eltöltött tetemes idő a gyerekeknél és a felnőtteknél is okozhat rövidlátást, vagy ronthat a fennálló problémákon. A folyamatos közelre nézés esetén a szem izmai összehúzódnak, így megerőltetett helyzetbe kerülnek. Kialakulhat görcsös állapot, mely a rövidlátás rosszabbodásához vezethet. A készülékek által kibocsájtott rengeteg fény az ideghártyán koncentrálódik, annak ereit szűkítve rontja a vérkeringést. Miért is szeretné közelről nézni a képernyőt? Intő jel lehet, esetleg elkezdődött a látásromlása! Gyereknél vagy felnőttnél e káros hatások mérséklésével kivitelezhető igazán a rövidlátás javítása. Látásélesség növelő gyakorlat – játékosan gyerekeknek!


A rövidlátásnak több típusa is létezik

Egyszerű rövidlátás: Az egyébként egészséges szem túl hosszú a szaruhártya és a szemlencse fénytörés erejéhez képest. Az egyszerű rövidlátás a leggyakoribb formája a rövidlátásnak. Örökletes és környezeti tényezők egyaránt hozzájárulnak kialakulásához. A rövidlátás nem beteges, jól korrigálható fiziológiai formája. Többnyire gyenge vagy közepes erősségű, és fiatalkorban kezdődik.

Szürkületi rövidlátás: kis kontrasztok esetén fellépő rövidlátás szürkületkor, este vagy ködös időben. Ha az ideghártyára vetülő kép nem elég kontrasztos ahhoz, hogy elég információt szolgáltasson a fókuszáláshoz, akkor az idegrendszer a fókuszt fél-két méter távolságra állítja be.

Indukált rövidlátás: oka lehet egyes gyógyszerek bevétele, megnövekedett vércukorszint, szürke hályog, szemműtét vagy más hasonló körülmények.

Malignus myopia: A szemgolyó hátsó részének sorvadása jellemzi. Az érhártya elvékonyodik, az ideghártya külső rétege pusztul. Az üvegtest elfolyósodik, fehérjeszálak csapódnak ki belőle, amelyek úszkáló homályokként jelennek meg. Ha a sárgafolt is érintett, akkor az éleslátás helye elvész, a beteg képtelenné válik a síkírás olvasására, csak a viszonylag ép perifériás látását használhatja. Az ideghártyán szakadások keletkezhetnek, és az ideghártya akár le is válhat. Általában fiatalkorban kezdődik, és negyven-ötvenéves korig vagy akár az élet végéig is rosszabbodik.


A rövidlátás javítása

A rövidlátás korrigálásának legegyszerűbb és legelterjedtebb módszere a negatív görbületű, konkáv lencséjű szemüveg, vagy kontaktlencse viselése. Újabb módszerek alapján a látás lézeres szemműtéttel is javítható, a szaruhártya lézeres formálásával.


Egy kis érdekesség a rövidlátásról

Ha a két szem fénytörése különböző, anisometropiáról beszélünk. A két szem közötti maximum 3 dioptria különbség esetén a képeket a látókéreg még egybe tudja forrasztani. Ellenkező esetben, ha az eltérés 3 dioptria fölött van, a képek annyira különböző nagyságúak lesznek, hogy kérgi egybeolvasztásuk lehetetlen. Ez kettőslátást, szédülést okoz.

Hívjon bátran,
a 06 (30) 900 58 18
minden nap 16 - 18 óráig
jelenleg alapdíjas elérhetőségemen.

Ügyfélszolgálat
+36 30 211 85 44|

Tárhelyszolgáltató
TeraHost Kft.|2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.|
+36 30 690 9394||teratarhely.hu

Képek
www.pixabay.com |szabad felhasználású képek lelőhelye

© Szemjoga.hu, jogtulajdonos: Bozó Ibolya Hajnal életviteli tanácsadó, tréner és kozmetikus.
Minden jog fenntartva. 2019.

error: A tartalom védelem alatt áll!